Resepi Pau Cendawan Viral
Pau Cendawan?? Wah menarikkan
bunyinya?? Bentuk pau pun sama bentuk macam cendawan.. Ramai kata sedap..ada
jual kat bazar Ramadan Putrajaya.. Nurul rasa nak cuba la resepi pau ni..
Nampak lazat sangat memang sesuai untuk dimakan pada waktu pagi sarapan atau
petang.. serius terliuq hehehe yang nak cuba juga buat di rumah boleh try
resepi pau cendawan yag viral ni..
RESEPI PAU
CENDAWAN VIRAL
Resepi Pau Cendawan |
Cara buat
inti pau:
-2 bji
bawang holand
-1 tin
cendawan butang
-Isi ayam
potong kecil
-3 sdu
butter utk tumis
-2 cubit
lada hitam yg serbuk
-1/2 tin sup
cendawan (tin kecil)
-3 keping
keju cheesedale
-3 biji
kentang parut
-1biji
carrot parut jugak
-Satu sudu
kecil serbuk ayam tumix
Cara-cara:
-Tumis
bawang sampai layu,
-Masukkan
ayam tggu separuh masak
-Lepas tu
masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
-Dah lembut
masukkan sup cendawan tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
-Taburkan
lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....
Untuk
bancuhan coklat
-2 sudu
serbuk coklat
-2 sudu
tepung beras
-Sedikit air
untuk bncuh...bncuh macam korang bncuh water colour tu..tk pekat sgt tak cair
sgt...
Utk Doh pau:
-300grm tepung
pau
-Sedikit
garam..(gaulkan 2 bahan ni)
-Setengah
paket yis mauripan
-2sudu bsr
gula
-2sdu besar
susu
-1 sudu
besar shortening
-2 sdu besar
susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam
-Lepas tu
masukkan serbuk yis..tgu 15 minit atau smpai yis kembang naik buih...
-Dah kembang
yis masuk kan dalam tepung uli sekejap then tambah shortening
-Kemudian
uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit....
-Dah rehat
dn kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap
-Dah lembut
bahagikan doh kepada 10...ambik sikit doh simpan utk buat batang cendawan...
-Doh yg
korang bahagikan tadi boleh lar isi dgn inti...dh isi inti sapukan bahagian
atas dgn coklat cayor tadi dgn memnggunakan berus...tggu 40 minit baru kukus...
-Kukus dgn
api besar selama 10minit ....penutup kukus tu balut dgn kain...
-Kukus
batang pau yg telah digentel sekali...dh masak buat lobang belakang pau, pastu
celup btang pau dgn coklat cair tadi..baru cocok kan batang cendawan dlam
lubang bahagian bawah pau tu...pastu kukus lagi 5 minit..
Selamat
mencuba ye..
0 comments: